Pretraživanje Traži English

Viro tvornica šećera objavila je inicijalnu javnu ponudu dionica u siječnju 2006. godine, a cijelo izdanje upisano je u samo 18 sekundi. Dionice Vira su izlistane u Službenom tržištu Zagrebačke burze od travnja 2006. godine.

Odnosi s investitorima

Često postavljana pitanja

1.  Kada je izvršena javna ponuda dionica Viro tvornice šećera?
Postupak javne ponude započeo je 18. siječnja 2006., a završio je 2. veljače 2006.  


2. Što je kotacija?
Da bi se dionicom uopće moglo trgovati, ona mora biti uvrštena na burzu, odnosno kotirati na burzi. Zagrebačka burza uređena je tako da ima Službeno tržište, tj. I. kotaciju, gdje kotiraju javna dionička društva te Usporedno tržište (TN kotaciju).


3. Kada je Viro uvršten u Službeno tržište (I. kotaciju) Zagrebačke burze?
Viro je uvršten u Službeno tržište Zagrebačke burze 13. travnja 2006.  


4. Koja je oznaka dionice Vira na Zagrebačkoj burzi?
VIRO – R - A


5. Na koji način se mogu kupiti dionice Viro tvornice šećera ?
Dionice Viro tvornice šećera koje kotiraju u Službenom tržištu Zagrebačke burze mogu kupiti svi zainteresirani ulagači.


6. Koje još proizvodne tvrtke u Hrvatskoj izdaju dionice javnom ponudom?
Tvornica šećera Viro je prva proizvodna tvrtka u Hrvatskoj koja je izdala dionice javnom ponudom putem trgovinskog sustava Zagrebačke burze.

 
7.
Zašto je Viro tvornica šećera zainteresirana za ujedinjavanje s ostalim hrvatskim šećeranama?
U utrci koja očekuje šećernu industriju u Europskoj uniji razjedinjene hrvatske šećerane će teško opstati. Udruživanje snaga je prirodni put, što se već dogodio u Europi, čime se zapravo garantira budućnost hrvatskoj industriji šećera. Ujedinjenjem bi se postigle znatne uštede kod proizvodnje šećerne repe, kupovine energenta i potrošnih materijala, opreme, daljnjih investicija te bi se u konačnici osigurao bolji plasman hrvatskog šećera.
 

8. Zašto Viro surađuje s tvrtkom Pfeifer & Langen?
Pfeifer & Langen je europski proizvođač šećera s tvornicama u Njemačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj, od kojih je posljednja joint venture između P&L i francuskog proizvođača Cristal Union iz Bazancourta. Ukupna proizvodnja šećera veća je od milijun tona. Cilj suradnje je međusobna razmjena iskustava u tehnologiji, proizvodnji šećera za kućanstva i distribuciji kako bi se povećala konkurentnost Viro tvornice šećera na tržištu Europske unije. S druge strane, Pfeifer & Langenu će biti omogućeno širenje distribucije šećera u zemljama bivše Jugoslavije.
 

9. Što je to Zakon o radničkom dioničarstvu?
ESOP (engl. Employee Stock Ownership Plan) je plan radničkog dioničarstva koji označava povećanje vlasništva zaposlenih, porast primanja, motivacije za rad u poduzeću i povećanje socijalne sigurnosti neprekidnog ulaganja u mirovinske fondove. Zakon o radničkom dioničarstvu (ESOP) trebao bi definirati modele po kojima će radnici moći steći određeni udio u vlasništvu tvrtke.
 

10. Tko je vrši reviziju financijskih rezultata Viro tvornice šećera?
Revizor financijskih izvještaja Vira i posebnih revizija temeljem odredbi Zakona o trgovačkim društvima je Investkontakt Revizija d.o.o. iz Zagreba.

Upišite broj 5
Pošalji poruku